Rømø motorfestival - Max

Rømø motorfestival løb af stabelen 1. September på Lakolk strand på Rømø. Jeg havde læst lidt om løbet og glædede mig derfor til at komme derned og se det. 

I starten af 1900 tallet kørte man strandløb på Rømø og vistnok også på Fanø. Der er nu givet lov til at, der må køres på stranden igen, men selvfølgelig er der også modstand fra byen fordi nogen synes at det larmer og der er mange mennesker osv osv.... Men sådan er der jo så meget.

Der var utroligt mange mennesker. Men de åd og drak heftigt i butikkerne på torvet så der var da nogle handlende der fik lidt mønter i kassen. Så ikke alle øboere kunne være utilfredse med sådan et løb.

Turen til Ribe gik fint men fra rundkørslen ved diget gik der totalt bil trafikprop i det. Hele vejen til Rømø var der en stang biler. Køre 20 cm, vente,20 cm, vente.

Først hænger man lidt i køen men så begyndte nogen at overhale og afsted det gik. Det tog ca 15 min at køre derover, men jeg hørte nogen i bil at de havde brugt over 2 timer på at krydse Vadehavet.

På MC er det let at finde en parkeringsplads. Jeg fandt en på en cykelsti sammen med en hel del andre. Og så kunne man bare gå ned til stranden....sammen med alle de andre. Der var også mange der kørte ned på stranden, men jeg vidste at jeg ikke havde en brik med til støttebenet så jeg blev på cykelstien.

Jeg startede med en tur op i klitterne for at få et overblik. Mange sad og stod der i forvejen og med god udsigt til banen, men der var et stykke vej derned så ned til hegnet ind til banen.

Nedgang til stranden.

Der var et stort opløbsstykke inde i afgrænsningen hvor der blev varmet op. Ude langs siderne var der åbne pitter hvor der blev drukket mere øl og urtete og spist citronmåne. Der var ikke mange der skruede.

Udsigt fra klitterne.

Et af kravene til deltagelse er at bilen/ motorcyklen var fra for temmelig lang tid siden. Jeg hørte en Harley blive præsenteret som en fra 1927.

Opvarmning foran start.

Deltagerne dvs både kørerne og værkstedspersonalet skulle være klædt som førkrigsmodeller. Selv de fotografer der ville have adgang til selv løbet skulle være klædt som dengang.

Folk i klitterne.

Biler og MC'er stod linet op før målstregen. Der blev varmet op, men med en helt anderledes lyd end på nutidige ræserbaner. Den var mere blød og rund og repræsenterede måske heller ikke flere hundrede hestekræfter. Men her var det heller ikke et spørgsmål om at have flest heste, men at kunne overføre kræfterne til en sandoverflade uden at grave sig ned. Der var nogen der var rigtig dygtige til at starte andre måtte sejle afsted og det tager tid. Trods gamle køretøjer gik de til stålet.

Opvarmning.

En kæmpe bil som jeg aldrig havde set før.

Alle startende blev råbt op og at høre at en Harley skulle konkurrere med en Nimbus er ikke hverdag. Men nogen havde skruet godt og grundigt i Nimbussen for den kom bare afsted. Nogle Tyskere stillede op i en meget gammel bil som var som trukket ud af en gangsterfilm fra 30'erne, men det blev fortalt at de havde kørt fra Tyskland og til Rømø og de ville også køre i den hjem.

Pitten med afslappede mekanikere.

Der var mange tilskuere men plads nok til at alle kunne komme ind og tage nogle billeder fra sidelinjen.

Ventende motorcykler mens personalet spiser citronmåne.

Ved selve nedkørselen til stranden var der stemning som fra et marked eller cirkus. Der var grill og bajere som der skulle være, men også mange gamle MC'er. Så der var nok at se på.

Indian og Nimbus. Jeg havde aldrig set et kakkelovnsrør før.

Jeg var der nogle timer og vendte så snuden hjemad. Der var næsten fri bane ind mod Jylland men bilerne stod stadig i en lang stang ud mod Rømø. Men det var nok fordi der ikke var flere P pladser tilbage til biler derovre. 

Hilsen Max

Login Form

N08.jpg